Gingerbread Cookies ♥ Healthy Way

It’s the most wonderful time of the year!

Yes – it’s Christmas and New Year’s Time, so this is basically the most favorite time after summer for me and I’m so excited to share this gorgeous recipe with you!

Do you love ginger? Don’t you think this is the most “winter days” smell ever? I’m in love with it especially in combination with cloves and cinnamon. That’s the perfect spice formula for the most delicious gingerbread cookies! And the smell in your home will be so-o-o good literally you will smell the Christmas in your home even if you don’t have Christmas decoration you will feel so festive really!

IMG_2700-2

 

The best part here is that those delicious sweet treats are made of spelt and whole wheat flour, no sugar is added and I used coconut oil instead of sunflower oil or butter. So they’re guilt-free and very tasty! You can do it any time of the year of corse, but I think the winter days are the perfect time…Even if you’re late like me, because I wasn’t home for the Christmas Eve and I decided to prepare my Christmas Ginger Cookies for New Year’s Eve this year.

So now I think is time to stop talking about how wonderful they are and start to prepare them, so here’s the recipe! Have fun! ♥

 

INGREDIENTS

• 1 cup whole wheat flour

• 1 cup spelt flour

• 1/2 cup all purpose flour

• 4 tbs coconut oil

• 6 tbs honey/maple/agave syrup

• 1/2 cup muscovado

• 1 vanilla

• pinch of Himalayan pink salt

• 1 tsp cinnamon

• 1/2 tsp cloves

• 2 tsp ginger

• 1/2 tsp baking powder

• 1 tsp baking soda

• 1/4 cup water or more for the dough

IMG_2540-2

 

INSTRUCTIONS

Mix the dry ingredients – the flours, baking powder, baking soda, ginger, cloves, salt and cinnamon. Make a hole in the middle to add in the wet ingredients.

Mix the wet ingredients separately – first the coconut oil with the honey ( or maple or agave syrup), then add in the muscovado and vanilla. Mix it well then add it to the flour mixture.

Mix it well, then add in the water little by little till you have a nice, fluffy dough. Then transfer it to a clean bowl. Cover with foil and leave it in the fridge to say overnight.

On the next day you will have the best healthy ginger bread cookie dough waiting for you in the fridge! 🙂

IMG_2704-2

Get the dough out of the fridge to warm a little bit.

Preheat the oven to 180 C degrees. Spread the dough with a rolling pin on the counter top. It should be around 5 mm thin. Then use your favorite cookie shapes to do different beautiful Christmas cookies. Place them in a baking pan covered with a baking paper. Bake for about 10 minutes till your house smells like Christmas and you have nice healthy golden gingerbread cookies. Leave them to cool completely and then serve.

*Optional: I did a royal icing to decorate my cookies, but you can totally skip that step if it’s not in your diet. You can find good royal icing recipes like this very easy. Of course you can also do sugar-free, vegan and paleo alternatives. Just search in google. 🙂

So Happy cooking and of course eating! ENJOY!

HAPPY HOLIDAYS, MY FRIENDS!  ♥

IMG_2689-2

Джинджифилови Бисквитки ♥ Здравословният Вариант

Най-страхотното време на годината е!

Коледа и Нова Година наближават, така че това е за мен най-страхотното време от годината след лятото, разбира се. И съм много развълнувана да споделя с вас тази страхотна рецепта.

Обичате ли джинджифил? Не мислите ли, че това е възможно най-Коледната миризма? Обожавам я, особено в комбинация с карамфил и канела. Това за мен е префектната комбинация от подправки за най-вкусните джинджифилени бисквитки или както се наричат още – джинджър бред кукис. А ароматът, който ще се разнесе в дома ви е неописуем, той е то-о-олкова добър, че буквално дори да нямате Коледна украса вкъщи ще ви обхване празничното настроение.

IMG_2700-2

 

Най-добрата част тък е, че тези вкусни сладки лакомства се приготвят от лимецово и пълнозърнесто брашно, вместо бяло, използва се кокосово масло, вместо олио или обикновено масло и не съдържат бяла захар! Така че освен, че са вкусни, те са и здравословни! А в комбинация с чай или с ароматен топъл шоколад, дори капучино – те са наистина неустоими!

Можете да ги приготвите по всяко време на годината, разбира се, но аз мисля, че зимните дни са най-похдодящи за това. Дори да сте закъснели с приготвянето им, както се случи с мен, тъй като отсъствах за Коледа и се прибрах след това. Но това не ме спря да ги приготвя и да споделя с вас тази рецепта, тъй като никога не е късно, а сега моите джинджифилови бисквитки ще бъдат Новогодишни! 🙂

Мисля, че е време да спра да говоря за това колко са невероятни и да започнем с приготвянето им, та ето я и рецептата! Забавлявайте се! ♥

 

СЪСТАВКИ

• 1 ч.ч. пълнозърнесто брашно

• 1 ч.ч. брашно от лимец

• 1/2 ч.ч. типово брашно

• 4 с.л. кокосово масло

• 6 с.л. мед/агаве/кленов сироп

• 1/2 ч.ч. кафява захар мусковадо

• 1 ванилия

• щипка хималайска сол

• 1 ч.л. канела

• 1/2 ч.л. карамфил

• 2 ч.л. джинджифил

• 1/2 ч.л. бакпулвер

• 1 tsp сода бикарбонат

• 1/4 водичка, може и малко повече до получаване на хубаво гладко тесто

IMG_2541-2

 

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Смесете сухите съставки – брашната, бакпулвера, содата, подправките (джинджифила, карамфила, солта, канелата). Направете кладенче, така че да може да добавите после и морките съставки.

Разбъркайте заедно мокрите съставки – първо кокосовото олио с меда (агавето или кленовия сироп), после добавете мусковадото и ванилията. Разбъркайте добре и после изсипете при сухите съставки.

Омесете хубаво гладко тесто, като добавяте по малко от водичката. Ако е необходимо добавете още малко. Покрийте го в купа и го прибирете в хладилника за вечерта.

На следващия ден ще имате страхотно тесто за вкусни здравословни джинджифилови бисквитки, което ще ви очаква в хладилника! 🙂

IMG_2694-2

Извадете го да се стопли малко. После пуснете фурната да загрява на 180 градуса. Разстелете тестото с помощта на точилка върху плота, като се стремите да получите дебелина около 5 мм. Използвайте любимите си формички за сладки и оформете различни празнични фигурки с тях. Поставяйте готовите форми в тава за печене, застлана с хартия за печене. Печете за около 10 минутки или докато усетите Коледния аромат у дома и получите златисти джинджифилови бисквитки.

*По желание: Аз приготвих класическа глазура от пудра захар, белтък и лимон, за да декорирам своите бисквитки. Рецепи можете да откриете много в интернет, разбира се можете да откриете и за веган глазура или такава без захар, а със стевия или друг подспадител. Ако не е по диетата ви, разбира се можете да пропуснете изцяло. 🙂

Приятно приготвяне и похапване, разбира се! НАСЛАДЕТЕ ИМ СЕ!

ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ НА ВСИЧКИ! ♥

IMG_2689-2

 

Leave a comment