Healthylicious Apple Pie ♥ New Year’s Pie

IMG_2600-2

It’s time! It’s time to say goodbye to this year of 2017 and say WELCOME TO THE NEW 2018 !

I’m so excited to jump right into the New Year and I’m full of hope that it will be as fun as the past year and even better! I wish to do more of what makes me happy, to enjoy each day, each hour, minute and second of the months that are coming…I wish to explore more beautiful places, to cook more delicious wholesome food and to create better content to inspire others to follow their dreams and to live happy and healthy.

But the most important thing I wish for myself is to live and be right here right now in this moment. The past is gone, the future is unknown. All we have is just this exact moment. And we have to appreciate it. As always I’m gonna take a deep breath in and release everything negative that no longer serves me. I wish you to do the same. Trust me, trust yourself, trust this journey. Each and everyone of us is on their own journey. So all I can say to you is just follow your journey and be yourself. Do what makes you smile, do what makes you love more and laugh more. Travel more, explore new and beautiful places. COOK MORE GOOD FOOD. EAT MORE GOOD FOOD. And just enjoy this hole trip.

Read more about my new year’s resolutions and to do list here.

As always I can’t wait to share this last recipe for 2017 with you. Today I’m serving this gorgeous Healthy Apple Pie on my New Year’s Eve Table. If you’re too late with your dessert and you have no time to prepare something fancy this is your recipe. Trust me it’s worth it. It is healthy, it is traditional it’s good. So let’s do it!

IMG_2602-2

INGREDIENTS

Crust:

• 1 1/2 cup whole wheat flour

• 1/3 cup rice semolina

• 1 tsp zest of lemon

• 1/4 cup coconut oil

• 1 vanilla

• 2 tbsp muscovado

• pinch of Himalayan pink salt

• 1/2 cup cold water

Apple Pie Filling:

• 5-6 apples grated

• 1/4 cup honey, agave or maple syrup (or more to taste)

• 1/4 cup rice semolina

• 2 tbsp lemon juice

• 2 tsp zest of lemon

• 20 g. cranberries

• 20 g. raisins

• 1 tbsp rum, brandy or cognac

• 5 tbsp water

• 50 g. walnuts light broken

• 1 tsp cinnamon

• 1/2 tsp ginger

IMG_2683-2

INSTRUCTIONS

For the crust:

Mix the flour with the rice semolina, vanilla and salt. Add in the muscovado and zest of lemon. Stir well. Make a hole in the middle of the mixture and add in the coconut oil and cold water. Make a nice dough using your hands and then leave it to rest for at least 15 minutes.

After that cut it in 2 pieces and roll them out with a rolling pin. Each piece should be as large as your pie dish. Then flip one piece over into the pie dish, pressing dough all around. Prick the bottom of the dough with a fork. Cut off the excess so the crust is flush with the rim.

Cut the second piece of the dough with using a knife. Make stripes, which you’re gonna use to cover your pie.

IMG_2675-2

For Apple Pie Filling:

Soak the raisins and the cranberries with the rum, brandy or cognac and a little water if needed.

Preheat the oven to 180 degrees C. In a large bowl mix the grated apples with the honey (agave or maple syrup). Add in the rice semolina, lemon juice, zest of lemon, walnuts light broken, ginger and cinnamon. Stir, then add the water and finally the cranberries and raisins. Stir the mixture well. Transfer it in your pie dish over the crust.

Finally, we’re ready for the most fun part. Here’s a great way How to Make a Lattice Top for the Pie Crust with steps and photos. 

And we’re ready to place it in the oven. Bake it for about 40 minutes or till it’s golden-brown and ready. ENJOY! 🙂

I WANNA WISH YOU ALL TO HAVE A MEMORABLE NEW YEAR’S EVE AND HAPPY CELEBRATION! LOVE AND LIGHT, SEE YOU NEXT YEAR! 

XoXo.

Wholesome Boho Life

IMG_2596-2

Здравословен Ябълков Пай ♥ Новогодишен Пай

IMG_2651-2

Време е! Време е да кажем Довиждане на старата 2017-та и да кажем ДОБРЕ ДОШЛА НА НОВАТА 2018 ГОДИНА!

Толкова се вълнувам да посрещна Новата Година и съм изпълнена с надежда, че тя ще бъде също толкова невероятна и забавна, колкото миналата! Пожелавам си да правя повече от това, което ме прави щастлива, да се наслаждавам на всеки ден, всеки час, всяка минута, дори секунда от предстоящите месеци…Пожелавам си да откривам нови красиви места, да приготвям повече вкусна и здравословна храна и да създавам повече красота и вдъхновяващи публикации, с които да инспирирам останалите да следват мечтите си, да живеят щастливо, здравословно и пълноценно.

Но най-важното нещо, което си пожелавам е да бъда точно тук и точно сега в този момент, в настоящето. Миналото си е отишло, настоящето е неясно. Всичко, което имаме е точно тук и сега, в този момент. И трябва да го оценяваме. Както винаги ще поема дълбоко дъх и ще освободя всичката негативна енергия, която не ми служи, а пречи. Подканвам ви да направите същото. Доверете ми се, доверте се на себе си, доверете се на своето пътуване към по-добрата версия на себе си. Всичко, което мога да ви посъветвам е да следвате вашия път и да бъдете себе си. Правете това, което ви кара да се усмихвате, което ви гара да обичате повече и да сте щастливи. Пътувайте повече, откривайте нови и красиви места. ГОТВЕТЕ ПОВЕЧЕ И ЯЖТЕ ПОВЕЧЕ ДОБРА ХРАНА. И просто се наслаждавайте на това пътешествие.

Прочетете повече за моят списък с цели и желания за новата година тук.

Както винаги нямам търпение да споделя последната си рецепта за 2017-та година с вас. Днес ще сервирам този страхотен ябълков пай на Новогодишната си трапеза. Ако сте закъснели с приготвянето на специален десерт и нямате време да започвате тепърва, това е вашата рецепта. Повярвайте ми, заслужава си. Този ябълков пай е здравословен, традиционен и то-о-олкова добър. Така че, нека го направим!

IMG_2582-2

СЪСТАВКИ

За коричката на пая:

• 1 1/2 ч.ч пълнозърнесто брашно

• 1/3 чаша оризов грис

• 1 ч.л. кора от лимон

• 1/4 ч.ч. кокосово масло

• 1 ванилия

• 2 с.л. мусковадо

• щипка хималайска сол

• 1/2 cup cold water

За ябълковия пай:

• 5-6 настъргани ябълки

• 1/4 ч.ч. мед, агаве или кленов сироп

• 1/4 ч.ч. оризов грис

• 2 с.л. лимонов сок

• 2 ч.л. кора от лимон

• 20 г. стафиди

• 20 г. червени боровинки

• 1 с.л. ром, бренди или коняк

• 5 с.л. вода

• 50 г. натрошени орехи

• 1 ч.л. канела

• 1/2 ч.л. джинджифил

IMG_2682-2

ИНСТРУКЦИИ

За коричката на пая:

В съд смесете брашното с оризовия грис, ванилията и солта. Добавете мусковадото и кората от лимона. Разбъркайте добре и направете кладенче по средата. Добавете кокосовото масло и студената вода. Омесете гладко тесто с ръце и го оставете да почине малко поне за 15 минути.

След това го разполовете и разточете всяка половина с помощта на точилка. Всяко парче тесто трябва да се получи долу-горе с големината на вашата форма за пай. Поставете едното парче на дъното, разтилайки го по цялата форма, помагайки си с пръсти и притискайки по ръбчетата, така че да придобие тази приятна къдрава форма по края.

Нарежете второто разточено вече парче тесто с помощта на нож на лентички, кито ще използваме за да направим красива решетка, която да покрие ябълковия пай преди да го изпечем.

IMG_2651-2

За ябълковия пай:

Накиснете стафидите и боровинките в рома (коняка или брендито) и добавете малко водичка, ако е нужно.

Загрейте фурна на 180 градуса. В голяма купа изсипете настърганите ябълки, добавете меда и разбъркайте. Добавете оризовия грис, лимоновия сок, кората от лимон, орехите, джинджифила и канелата и водата. Накрая добавете накиснатите боровинки и стафиди и разбъркайте добре. Изсипете получената ябълкова смес във формата за пай върху тестото.

Най-накрая сме готови за най-забавната част. Ето тук ще откриете стъпка по стъпка как да направите вашата решетка, с която да получите този характерен красив вид, с който се отличават пайовете. Много е лесно, не се притеснявайте! Щом аз можах, значи ще успеете и вие! 🙂

И така, готови сме да поставим пая във фурната да се пече. Оставете го за около 30-40 минутки или докато стане златиста коричката и прецените, че е готов! Оставете го да изстине леко и му се насладете!

ИСКАМ ДА ПОЖЕЛАЯ НА ВСИЧКИ ВИ ДА ИМАТЕ НЕЗАБРАВИМА НОВОГОДИШНА ВЕЧЕР И ВЕСЕЛО ПОСРЕЩАНЕ НА НОВАТА ГОДИНА! ИЗПРАЩАМ ВИ МНОГО ЛЮБОВ И СВЕТЛИНА И ЩЕ СЕ ВИДИМ ПРЕЗ НОВАТА 2018-ТА ГОДИНА ОТНОВО!

XoXo.

Wholesome Boho Life

IMG_2590-2

 

Leave a comment